NOVÉ BRUTÁLNÍ ELEKTRO - MERCEDES G 580 EQ


MERCEDES G 580 EQ   

Značka s třícípou hvězdou ve znaku představila první plně elektrickou variantu své terénní ikony a je to pecka.

 

pre-media_24c0076_013

 

Třída G si zachovává svou charakteristickou hranatou siluetu a všechny ikonické prvky, typické pro tento model. Karoserie vozu je stejně jako u modelů s konvenčním pohonem postavena na žebřinovém rámu, který byl však upravený a posílený, aby mohl integrovat komponenty elektrického pohonu.

Vozidlo udržuje kombinaci nezávislého zavěšení předních kol s dvojitými příčnými rameny a nově vyvinutou tuhou zadní nápravou.

Vysokonapěťový lithium-iontový trakční akumulátor, zabudovaný přímo do žebřinového rámu, přispívá k nízkému těžišti a s kapacitou 116 kWh umožňuje dojezd až 473 kilometrů podle normy WLTP.

Elektrický pohon

Nový Mercedes-Benz G 580 EQ je vybaven čtyřmi elektrickými motory, každý o výkonu 108 kW, což dohromady dává celkový výkon 432 kW a točivý moment 1 164 Nm. Tato inovativní konfigurace umožňuje pohon jednotlivých kol bez mechanických diferenciálů, místo nichž využívá technologii vektorování točivého momentu.

Tato technologie zajišťuje přesné rozdělení síly na kola, která ji potřebují, což zlepšuje trakci a ovladatelnost na silnici i v terénu. Elektromotory poskytují maximální točivý moment již od nízkých otáček, což zlepšuje jízdní vlastnosti vozu, zvláště při stoupáních a na nezpevněných površích. Díky tomu zrychlí vozidlo z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy a dosahuje elektronicky omezené maximální rychlosti 180 km/h.

Trakční akumulátor

Srdcem elektrického pohonu Třídy G je lithium-iontový akumulátor o kapacitě 116 kWh, složený z 12 modulů s celkem 216 články, umístěnými ve dvou vrstvách v robustním ocelovém rámu. Tento design nejenže zajišťuje nízké těžiště a výbornou tuhost karoserie, ale také chrání baterii před vodou a nečistotami.

Díky tomu je vozidlo připraveno na náročné terénní podmínky. Vozidlo podporuje jak AC, tak DC nabíjení, s maximálním nabíjecím výkonem 11 kW u AC a 200 kW u DC, což umožňuje dobít akumulátor z 10 na 80 % za přibližně 32 minut. Nabíjecí programy lze nastavit podle potřeb uživatele a jsou automaticky aktivovány na základě polohy vozidla.

 

pre-media_24c0076_010

 

 Podvozek a převodovka

Zcela nová elektrická Třída G přináší legendární terénní schopnosti do éry elektrického pohonu. Upravený žebřinový rám a nová tuhá zadní náprava poskytují stabilitu potřebnou pro náročný terén. Žebřinový rám byl posílen a optimalizován pro instalaci komponentů elektrického pohonu.

Elektromotory jsou pevně spojeny s koly pomocí kloubových hřídelí, což minimalizuje změny odklonu při vertikálním pohybu a zajišťuje lepší trakci na nerovném terénu. Terénní redukce LOW RANGE zvyšuje točivý moment, což je klíčové pro překonávání náročných terénních podmínek. Díky tomu nová Třída G nabízí vysokou světlou výšku, vynikající brodivost a stabilitu v různých jízdních situacích.

Exkluzivní terénní funkce

Nové elektrické G je vybaveno inovativními funkcemi pro terénní jízdu, které zajišťují vynikající ovladatelnost a schopnost překonávat náročné terény.

Funkce G-TURN umožňuje vozidlu provést otočení téměř na místě. V podstatě umožňuje vozidlu otáčet se kolem své svislé osy až o dvě úplné otáčky v požadovaném směru. Tato funkce je užitečná při jízdě v terénu, zejména když je nutné rychle změnit směr pohybu nebo pokud překážka znemožňuje pokračování vpřed. Čtyři nezávisle poháněná kola mohou podle potřeby otáčet vozidlem kolem svislé osy, což umožňuje otočit se v úzkých a stísněných prostorách nebo překonat překážky ve složitých terénních podmínkách. Řidič může aktivovat funkci G-TURN pomocí ovládacího panelu, za předpokladu, že jsou splněny určité podmínky, jako je zvolený jízdní program, poloha převodovky a zapnutá terénní redukce.

G-STEERING snižuje poloměr otáčení, což zlepšuje manévrovatelnost při jízdě v úzkých a stísněných prostorách. Zvukový charakter G-ROAR přináší emotivní zvukový doprovod, který dodává jedinečný zážitek z jízdy. Tyto exkluzivní terénní funkce umožňují řidičům plně využít potenciál nové elektrické Třídy G při jízdě v náročném terénu.

 

Snímek obrazovky 2024-05-09 v 11.01.03

  

Design a výbava

Zcela nová elektrická Třída G zachovává charakteristický hranatý design, který je pro modelovou řadu G typický. S kulatými světlomety a ikonickými detaily, jako jsou kliky dveří, si udržuje dědictví předchozích modelů. Přestože zůstává věrná svému terénnímu vzhledu, kombinuje tyto prvky s designovými inovacemi, které jsou typické pro elektromobily.

Nový model přináší několik výrazných detailů, které nejenže zdůrazňují jeho terénní charakter, ale také přispívají k lepší aerodynamice a akustickému pohodlí. Mezi tyto prvky patří mírně zvýšená kapota a vzduchové clony, které pomáhají optimalizovat proudění vzduchu kolem vozu. Nově navržené opláštění sloupku A a odtrhová hrana na střeše dále zlepšují aerodynamiku a snižují hluk při jízdě.

Zvláštní pozornost si zaslouží také volitelná stylová schránka na zadních dveřích, která nabízí praktický prostor pro uložení nabíjecích kabelů, nářadí nebo dalších potřebných předmětů. Tato schránka je nejenom užitečná, ale také dodává vozu další charakteristický prvek.

 

pre-media_24c0076_027

 

EDITION ONE

Speciální edice EDITION ONE představuje vrchol luxusu a exkluzivity v rámci uvedení nové elektrické Třídy G na trh. K dispozici bude v pěti odlišných barevných provedeních, přičemž každá verze nabídne unikátní designové prvky a vybavení.

Tato edice přinese řadu speciálních detailů, jako jsou modrá ozdobná lišta a světelný nápis "Stronger Than Time" na vnějších zpětných zrcátkách, které se promítají na zem při otevření dveří. Standardní výbava edice EDITION ONE zahrnuje prvky AMG Exteriér a Sadu Night, které přidávají černě lakovaná kola a další stylové detaily.

Interiér EDITION ONE je čalouněný luxusní kůží nappa a obsahuje dotykové ovládací prvky na sportovním volantu. Tato edice tak nabízí kombinaci exkluzivity, výkonu a jedinečného designu, která osloví ty nejnáročnější zákazníky.

  

pre-media_24c0076_003

 

  

MÁTE ZÁJEM?

DEJTE NÁM VĚDĚT A MY VÁM AUTO IHNED OBJEDNÁME.

VYBERTE SI Z NAŠÍ NABÍDKY.

NEBO NÁS KONTAKTUJTE.

 

Snímek obrazovky 2024-02-07 v 15.31.20