MERCEDES TŘÍDY E - facelift 2020

MERCEDES TŘÍDY E

Kompletní facelift oblíbeného modelu.

 

20C0056_031

 

Modernizovaný Mercedes-Benz třídy E se dočká zcela nového benzinového čtyřválce.

Inovované AMG E 53 4Matic+ pak využije šestiválec s dvojitým přeplňováním.

 

Mercedes-Benz E je nejprodávanějším modelem v historii stuttgartské automobilky – vždyť včetně svých předchůdců má od roku 1946 na svém kontě už více než 14 milionů vyrobených sedanů a kombíků. Současná pátá generace (desátá, pokud budeme počítat i všechny předcházející modely vyšší střední třídy) je na trhu již od roku 2016, a tak letos nastává čas faceliftu. Ten se měl představit na ženevském autosalonu, po jeho zrušení však automobilka vůz alespoň představila alternativní formou, pomocí digitální prezentace.

 

 20C0056_027

 

Už dříve automobilka avizovala, že připravovaná modernizace je jedna z nejrozsáhlejších, jakou kdy provedla. A nyní se to potvrzuje, protože třída E se dočkala změn jak v oblasti designu (zvenku i uvnitř), tak motorů (nová generace jednotek) i asistenčních systémů.

V rámci inovací tvarů chtěli stylisté dosáhnout sportovnějšího výrazu než dosud. Vůbec poprvé se tak základní model dočká masky Avantgarde Line s dominantní hvězdou ve svém středu, doplněnou o chromované lišty. Alternativou k ní je Exclusive Line s typickou hvězdou na kapotě a chromovanými prvky v nárazníku, případně AMG Line dále zdůrazňující sportovní styl. U sedanu pak došlo též k přepracování zádě, včetně víka zavazadelníku, zatímco zvýšené kombi E All-Terrain se vizuálně více přiblížilo vozům kategorie SUV.

 

 
 20C0056_032
 

Uvnitř jsou novinkou sedadla, která zdůrazňují sportovnější styl – mají poskytnout skvělou boční oporu při zachování vysokého komfortu. Nový je také volant s dotykovými plochami, jejichž povrch je navržen tak, aby na něm tolik neulpívaly otisky prstů. Navíc tu jsou nové senzory, a tak asistenčním systémům bude nově stačit, že má řidič ruce na volantu a nebude s ním muset hýbat v případě, že si pomocníci budou myslet, že se nevěnuje řízení.

Hlavně je tu ale nejnovější generace multimediálního systému MBUX, jehož standardem jsou dvě obrazovky s úhlopříčkou 10,25 palce. Komu by to však nestačilo, může si připlatit za dvojici 12,3“ displejů.

 

 20C0056_005

 

Z hlediska novinek pod kapotou Mercedes zdůrazňuje hlavně elektrifikaci – k dispozici bude hned sedm derivátů s plug-in hybridním pohonem (kombinace sedanu a kombi, nafty a benzinu, pohonu jedné a obou náprav). Tou nejdůležitější novinkou je ale nasazení nové generace benzinového dvoulitru M 254. Ten bude mildhybridem s 48V elektrickým systémem, který využívá novou generaci startér-generátoru. Ten motoru zvládne pomoci výkonem až 15 kW a točivým momentem 180 N.m. Elektromotor je nově součástí devítistupňového automatu, což šetří prostor a snižuje hmotnost – nejsou potřeba dříve nutné kabely.

Poprvé do třídy E zavítá také mildhybridní benzinový řadový šestiválec (M 256), zatímco naftový čtyřválec OM 654 a šestiválec OM 656 byly dále vylepšeny.

 

 20C0056_003

 

Představená varianta Mercedes-AMG E 53 4Matic+ pak sází na elektrifikovaný třílitrový šestiválec s dvojitým přeplňováním – pomocí klasického turbodmychadla a elektrického generátoru, což vede k výkonu 320 kW a točivému momentu 520 N.m.

Důležitou modernizací prošly i bezpečnostní asistenty, které jsou v dnešní době stále důležitější. Active Speed Limit Assist upravuje nastavení rychlosti podle dat z navigace a systému rozpoznávání dopravních značek, přičemž se dokáže přizpůsobit také prudkým zatáčkám, kruhovým objezdům nebo křižovatkám. Active Distance Assist Distronic zase umí dopředu zpomalit, když online data o provozu upozorní na kolonu před vozidlem. V koloně se hodí rovněž Active Steering Assist, který při rychlosti pod 60 km/h umí automaticky vytvořit záchranářskou uličku.

 

20C0058_005

 

E-Klasse ale pomůže také při parkování. Active Parking Assist s funkcí Parktronic umí sám zajet i vyjet z parkovacího místa s tím, že při výjezdu sleduje okolní provoz a v případě hrozící srážky automaticky zabrzdí. Active Blind Spot Assist pak posádku při vystupování upozorní blikajícím ambientním osvětlením na okolní provoz – rozeznat přitom umí i cyklisty.

Mercedes-Benz E dorazí v modernizovaném provedení na trh během léta 2020. To však mluvíme o karosářských verzích sedan a kombi. Odvozené kupé a kabriolet, stejně jako sedan s prodlouženým rozvorem pro čínský trh, budou následovat později.

 

 

 

 

MÁTE ZÁJEM?

BEREME PRVNÍ PŘEDOBJEDNÁVKY.

KONTAKTUJTE NÁS.