Audi Q8 e-tron edice Dakar

AUDI Q8 E-TRON

LIMITOVNÁ EDICE DAKAR

 

 | limitovaná edice Dakar | Elektro | super terénní jízdní vlastnosti | nejmodernější technologie | informace, fotky, videa u nás na blogu | objednávky aut online | auto eshop AUTOiBUY.com

 

Audi oslavuje letošní účast v náročné Rallye Dakar novou speciální edici svého vlajkového elektrického SUV.

Nové Audi Q8 e-tron edition Dakar se viditelně inspiruje závodní bestií RS Q e-tron a zákazníci si jej volitelně mohou vybavit dekorativními fóliemi připomínajícími válečné zbarvení dakarského speciálu.

Nejvýraznější novinkou však je zvýšená světlá výška, která je o 31 milimetrů vyšší než u standardního Audi Q8 e-tron. Audi říká, že vlajkové elektrické SUV upravilo pro lepší jízdní vlastnosti na šotolině nebo sněhu.

 

A236750_large

 

Základní světlá výška vozu je 206 milimetrů a ve vyšších rychlostech se postupně snižuje – od 85 km/h o 15 milimetrů, od 100 km/h o dalších 17 milimetrů a od 120 km/h o dalších 13 milimetrů.

Postupným snižováním celkové výšky i těžiště vozu se optimalizuje jízdní stabilita ve vysokých rychlostech a zlepšuje aerodynamika (zmenšuje se čelní plocha vozu), díky čemuž se prodlužuje dojezd.

Nové speciální Audi Q8 e-tron edition Dakar vychází z modelu Q8 advanced 55 e-tron quattro s vysokonapěťovým akumulátorem s kapacitou 114 kWh (využitelná 106 kWh), pohonem všech kol a dvěma elektromotory s kombinovaným výkonem 300 kW a točivým momentem 664 newtonmetrů.

 

A236573_large

 

Součástí exkluzivní nabídky limitované na 99 kusů je volitelný exkluzivní polep karoserie a podstatně rozšířený seznam standardní výbavy.

V ní nyní figurují kromě jiného Matrix LED světlomety vpředu i vzadu, zatmavená okna v zadní polovině interiéru, paket S line se sportovními sedadly čalouněnými kombinací mikrovlákna Dinamica a koženky, sportovním multifunkčním volantem, černou stropnicí, nerezovými pedály a komfortní středovou opěrkou.

Ozdobné lišty dostaly vzor broušeného matného hliníku, stejný materiál ozdobil i prahy. Horní část palubní desky dostala spolu s interiérovými panely koženkový potah. Volitelně k mání je kontrastní červené obšívání sedadel, volantu, kolenních opěrek a loketních opěrek ve dveřích. Standardem jsou rovněž červené bezpečnostní pásy.

Nechybí ani head-up displej a nové funkce v infozábavě MMI. Ty ukazují náklon vozu a exkluzivní pozadí Dakar. Součástí nabídky je rovněž phone box s indukčním nabíjením a pakety asistentů City a Tour.

 

A236548_large

 

Chuť dobrodružství má dodat také standardní příslušenství. V něm nechybí střešní nosič s nosností 40 kg a speciální taškou na zavazadla. Stejně jako standardní druhá nabíjecí zásuvka pro kabel Typ 2 na pravé straně. Kromě výše zmíněných terénních pneumatik dostane zájemce v ceně i druhou sadu kol s běžnými letními pryžemi na 20" kolech.

 

Cena a dostupnost na jednotlivých trzích zatím nebyla přesně stanovena, avšak exkluzivitě odpovídá údaj „kolem 120 000 eur“ pro německý trh, což je téměř o polovinu více ve srovnání se standardním modelem 55 e-tron advanced. Při současném kurzu eura to znamená základní cenu kolem 3 milionů korun.

 

VELKÁ FOTOGALERIE